torstai 10. maaliskuuta 2011

Provencenhohtoinen Bizet


Tässäpä suurenmoinen levy! Marc Minkowski ja Les musiciens du Louvre apujoukoilla vahvistettuina tarjoilevat tyylikkään ja energisen herkkukorillisen Bizet-hittejä, joista nauttii kuin ne kuulisi ensimäistä kertaa. Usein niin kuluneissa Carmen-musiikeissa ja Arleesitar-sarjoissa on nyt etelän rehevyyttä, maanläheisyyttä, hehkuvaa provinsaalista, idyllistä lyyrisyyttä. Arleesittaren Menuetiessa on plataanien varjoja, matalakattoisia kivitaloja vaarallisessa, sokaisevan valkoisessa valossa, ja mulperipuita.

Ohjelma on kypsästi koottu: eritoten kolme erilaista kokonaisuutta Arleesitar-näytelmän musiikista, osa myös kuoron kanssa, avaavat kolme kiehtovaa näkökulmaa teokseen. Ennen kaikkea levy on kokonaistaideteos: tasokas kirjanen tuo Alphonse Daudet'n alkuperäisen näytelmätekstin yhteen musiikin sekä erityisen hienosti valittujen van Goghin maalausten kanssa. Van Goghin Provence-maalauksissa vihertävänharmaat oliivipuut kylpevät häikäisevässä valossa, mulperipuu hehkuu iltapäivän auringossa ja värit kiertyvät kuumalla taivaalla.

Kaikki nämä Toreadorit ja Farandolet on kuultu tuhansia kertoja jo lapsena - kaikkialla: mainosten taustalla, jonotusmusiikeissa, kännyköiden soittoäänissä, satukasettien taustamusiikkina...Minkowskin levyllä niissä on tuoreutta ja vastustamatonta vetoa. Väsähtäneen kauhtuneiksi jynssätyt melodiat repeytyvät nyt irti noista tietokonepeli- ja soittoäänikonteksteistaan ja soivat puhtaina, ihastuneina ja alkuperäisinä.

SUOSITTELEN. Georges Bizet: Carmen excerpts, L'Arlésienne Suites. Marc Minkowski, Les Musiciens du Louvre, Grenoblen kamariorkesteri, Lyonin oopperan kuoro. Naïve, 2007.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti